Najlepszy chłodnik – z arbuza, truskawek, imbiru i mięty

9 czerwca 2011 by

Arbuza i truskawki można schłodzić w lodówce, wówczas chłodnik będzie gotowy (odpowiednio zimny) od razu po przygotowaniu.

Składniki, 2 porcje:


• 450 g miąższu arbuza
• 150 g truskawek (opłukanych, bez szypułek)
• sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki
• 1 czubata łyżka posiekanej świeżej mięty
• 1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru

Do podania (opcjonalnie): posiekane pistacje

Przygotowanie:

Arbuza, truskawki, sok z cytryny lub limonki, miętę i imbir włożyć do pojemnika blendera i bardzo krótko zmiksować na najmniejszych obrotach lub rozdrobnić za pomocą funkcji „pulsacyjnej” – tak aby pozostawić drobne kawałeczki arbuza i truskawek (można też zmiksować na gładki mus). Dobrze schłodzić w lodówce, podawać z pistacjami lub bez żadnych dodatków.

 

Related Posts

Tags

Share This