Pyszna Surowa Zupa Dyniowa

8 września 2011 by

Dzisiaj mam dla Was perełkę wśród surowych potraw 🙂

Robiąc Tą zupę nie wiedziałem jak mi wyjdzie. Wprawdzie miałem przepis, ale okazało się, że wszystkie składniki, włącznie z gatunkiem dyni, miałem inne 🙂 Mimo to zupa wyszła przepyszna 🙂

Przez te parę miesięcy interesowania się surową dietą zorientowałem się, że mamy olbrzymie możliwości przy doborze składników. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i lęk (czy oby na pewno to jest jadalne na surowo). Jak zawsze zachęcam do eksperymentowania i podzielcie się swoimi wynikami w komentarzach 🙂

Co potrzebujemy, czyli Składniki:

 Zupa Dyniowa:

  • 3 szklanki posiekanej dyni
  • 2 szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu Cayene
  • soli do smaku

Krem z Nerkowca:

  • 1 szklanka moczonych orzechów nerkowca
  • 1/3 szklanki wody
  • szczypta soli

Potrzebne urządzenia:

  • Blender

Przepis:

Najpierw wrzucamy do blendera moczone orzechy nerkowca (pamiętajmy, żeby najpierw je wypłukać), wodę i sól.
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy i przekładamy do osobnego naczynia.

Następnie wrzucamy do blendera wszystkie składniki zupy (nie musimy myć blendera po zrobieniu kremu) i mielimy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Nakładamy do miseczek lub talerzy, z wierzchu polewamy kremem z nerkowca. Można udekorować listkiem mięty i lekko posypać pieprzem cayene.

Porada: Osoby które nie lubią ostrych potraw mogą dać mniej pieprzu cayene – on jest naprawdę ostry :)

 

SMACZNEGO 🙂

Related Posts

Share This