Surowy chleb lniany

2 lipca 2011 by

Dzisiaj przesyłam Wam jeden z moich ulubionych przepisów 🙂

Najchętniej robię je na jakiś wyjazd 🙂

Przepis jest bajecznie prosty. Wymaga użycia blendera i suszarki owoców.

Składniki:

  • 250 gram siemienia lnianego
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki sosu sojowego

Siemie lniane moczymy w wodzie przez około 4 godziny.

Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i mielimy. Uwaga, Dobra zasada mówi, aby połowa lub 1/3 ziaren się zmieliła – reszta powinna pozostać bez zmian.

Tace suszarki  wykładamy pergaminem do pieczenia.

Na wierzch wylewamy około 0,5 – 1 cm masy.

 

 

 

Pierwsze suszenie powinno trwać około 7-8 godzin.

Trzeba delikatnie oderwać pergamin od chlebka. Powinien on być suchy z obu stron, ale w środku lekko wilgotny.

Po oderwaniu kroimy na kawałki. Ich wielkość zależy tylko od Was 🙂

Teraz trzeba wszystko jeszcze dosuszyć – kolejne 6-8 godzin.

Tak przygotowany produkt zamykamy w szczelnym pojemniku (aby nie zbierał wilgoci). Może być przechowywany nawet kilka tygodni i nie traci świeżości 🙂

SMACZNEGO 🙂

 

 

Related Posts

Share This