Surowy chleb lniany
Dzisiaj przesyłam Wam jeden z moich ulubionych przepisów 🙂
Najchętniej robię je na jakiś wyjazd 🙂
Przepis jest bajecznie prosty. Wymaga użycia blendera i suszarki owoców.
Składniki:
- 250 gram siemienia lnianego
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki sosu sojowego
Siemie lniane moczymy w wodzie przez około 4 godziny.
Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i mielimy. Uwaga, Dobra zasada mówi, aby połowa lub 1/3 ziaren się zmieliła – reszta powinna pozostać bez zmian.
Tace suszarki wykładamy pergaminem do pieczenia.
Na wierzch wylewamy około 0,5 – 1 cm masy.
Pierwsze suszenie powinno trwać około 7-8 godzin.
Trzeba delikatnie oderwać pergamin od chlebka. Powinien on być suchy z obu stron, ale w środku lekko wilgotny.
Po oderwaniu kroimy na kawałki. Ich wielkość zależy tylko od Was 🙂
Teraz trzeba wszystko jeszcze dosuszyć – kolejne 6-8 godzin.
Tak przygotowany produkt zamykamy w szczelnym pojemniku (aby nie zbierał wilgoci). Może być przechowywany nawet kilka tygodni i nie traci świeżości 🙂
SMACZNEGO 🙂