Surowy Wegański Sernik

11 kwietnia 2014 by

Surowy Wegański SernikNiedawno dostałem od zaprzyjaźnionej zwolenniczki surowego jedzenia świetny przepis na jak sama nazwała „Niebo w gębie” 🙂

Niewiele pracy, proste składniki i mamy wspaniałe surowe ciacho 🙂 Osobiście nigdy nie lubiłem klasycznego sernika na zimno – ta wersja jest czadowa 🙂

Poniżej macie przepis 🙂

 

Przepis:

Spód ciasta:

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych
  • melasa z karobu czyli mączki chleba świętojańskiego dla osłodzenia (kto nie używa może wziąć np. miód, syrop daktylowy etc.)

Zmielić w blenderze orzechy na mąkę i połączyć w misce z melasą tak żeby uzyskać w miarę sztywne ciasto dobre do wyłożenia dna formy. Najlepiej wyrabia się rękoma.  Wyłożyć nim ściśle spód.

II warstawa czyli serek z nerkowcow i kokosu:

  • 2 ( lub więcej jak ktoś lubi sernik) szklanki nerkowców – namoczonych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych – namoczyć w wodzie na 2 godziny i odsączyć
  • pół łyżki ekstraktu z wanilii lub miąższ z jednej laski

Zmielić w blenderze z dodatkiem karobu dla słodkości i sok z pół cytryny. Sprawdź smak i jeśli pasuje, wyłożyć na pierwszą warstwę.

III warstwa:

  • 500 gr mrożonych truskawek ( mogą być inne owoce)
  • 1-2 szklanki namoczonych na 2 godziny i odsączonych nerkowców ( mogą być niesolone orzeszki ziemne)

Zblendować razem z dodatkiem karobu oraz soku z cytryny jeśli potrzebny do smaku. Wyłożyć na wierzch ciasta. Mrozić ok 2 godziny. A potem to już niebo w gębie 🙂

SMACZNEGO

Related Posts

Share This