Zakąski na przyjęcie – Warzywa + Dip

19 czerwca 2011 by

Na pewno zastanawiacie się co można zrobić surowego gdy przychodzą do nas goście 🙂

Pomysł zaczerpnąłem od naszej przyjaciółki Kasi która nas właśnie w ten sposób ugaszcza 🙂

Danie składa się z dwóch części: warzyw i dipu. Każdy bierze warzywko, macza w dipie i SMACZNEGO 🙂

Oto przepis:

Składniki:

Kroimy wszystkie warzywa w paski lub w przypadku kalafiora i brokuła w różyczki. Nadają się:

  • Papryka
  • Kalafior
  • Kalarepa
  • Cukinia
  • Burak
  • Rzodkiewka
  • Brukiew
  • Marchewka
  • Pieczarka
  • Ogórek
  • cokolwiek sobie wymyślimy 🙂

Dip:

  • 200 gram moczonych przez 12 godzin pestek dyni lub słonecznika
  • 1 papryka
  • 1/2 cukini
  • 1 dojrzałe avokado
  • 4 ząbki czosnku ( ja dałem pół główki)
  • odrobina soli morskiej
  • 3 łyżki stołowe ekologicznego sosu sojowego Tamari
  • szczypta chili i pieprzu

Wszystkie składniki zmielić w malakserze lub blenderze.

SMACZNEGO 🙂

 

Related Posts

Tags

Share This