Zielona sałatka z bakłażanem

27 czerwca 2011 by

Kolejny eksperyment smakowy:)

Moja Ania na widok składników tej sałatki bardzo ciekawie zareagowała: „To można jeść na surowo?!”. Jestem ciekaw jak często Ja, Ania i inne znane mi osoby będą tak reagować 🙂 Nie ma to jak nowe doświadczenia.

Zainspirowany przepisem IV który wystawił Grzesiek na naszego bloga, postanowiłem zrobić eksperyment z nowym sosem winegret 🙂

Wyszło przepysznie 🙂

Oto przepis:

Składniki:

  • 1/2 bakłażana
  • główka sałaty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duży pomidor
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • opakowanie kapar

Sos Winegret:

  • garść suszonych pomidorów
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • olej z pestek dyni
  • 3 starte ząbki czosnku
  • oregano
  • pieprz
  • sos sojowy Tamari

Najpierw robimy sos winegret.
Mieszamy wszystkie składniki poza oliwami. Oleje dolewamy po około 15-20 minutach. Dzięki temu pomidory nasiąkną, a czosnek odda swój aromat.

Resztę składników mieszamy. Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy na patyczki o grubości 0.5 cm i długości około 4 cm. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy 🙂

Ja z Anią się zajadaliśmy, a Wam życzę:

SMACZNEGO 🙂

Related Posts

Tags

Share This