Zimowy Rozgrzewający Szejk

8 stycznia 2012 by

Coraz więcej osób zadaje mi pytanie, jakie szejki jeść zimą?
Wydawałoby się, że już nie ma świeżej i zdrowej zieleniny.
Mam dla Was dobrą wiadomość:  Natura zadbała o nas surojadów 🙂

Osoby, które wyjeżdżają na chwilę za miasto widzą zielone pola 🙂 Zastanawialiście się co robią zielone roślinki zimą?
Jedna z tych zielonych roślinek (niestety coraz bardziej zapomniana), nazywa się „Jarmuż”.

Jest to typowa zielenina na zimę. Należy do gatunku kapustnych. Ma piękne ciemnozielone liście i jedną wspaniałą cechę:

– Dojrzewa na jesień i może być na polu przez całą zimę, nawet pod grubą warstwą śniegu nic jej nie jest 🙂 Więc możemy ją jeść przez całą zimę! Mało tego, możemy robić zapasy w zamrażarce 🙂

Polecam Wam rozgrzewającego szejka z jarmużu.

Składniki:

  • 2 garście jarmużu
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jabłko
  • 2-3 cm imbiru
  • 400ml wody

Imbir najpierw dobrze jest obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Ma on włókna, które ciężko się mielą w blenderze, więc w ten sposób będzie smaczniejszy 🙂
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, zalewamy wodą i mielimy.

SMACZNEGO 🙂

Related Posts

Share This