Eliksir Płynnego Złota
Natknąłem się na ten przepis w książce “Surowa Dieta Oczyszczająca” którą, oczywiście serdecznie polecam!
Nazwa tego dressingu pochodzi od jego koloru, jeżeli zrobisz wszystko zgodnie z przepisem to powinien być złoty 🙂
Proporcje są dobrane na 4 filiżanki. Ja zrobiłem połowę. Wprawdzie może on stać w lodówce nawet do tygodnia czasu, ale ja wolę robić częściej i mieć zawsze świeży 🙂
Składniki:
- 2 filiżanki świeżego soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki stołowe zmielonego imbiru (ja starłem na tarce do imbiru)
- 3 łyżki stołowe sosu sojowego Tamari
- 3 łyżki stołowe surowego miodu (ja dałem jedną – wszystko zależy od smaku)
- 1 i 1/2 filiżanki tłoczonej na zimno oliwy z oliwek
Wszystkie składniki, poza oliwą, wrzucamy do blendera i miksujemy. Następnie ustawiamy blender na średnie obroty i powoli dolewamy oliwy z oliwek. Jeżeli zrobimy to umiejętnie to powinna wyjść jednolita konsystencja. Ja niestety ustawiłem blender na zbyt wysokie obroty i się troszkę spieniło (co widać na zdjęciu). Na szczęście walory smakowe są zachowane 🙂
Moim zdaniem jest to genialny sos do sałatek, szczególnie na zimowe dni.
SMACZNEGO 🙂