Mleko migdałowe

29 sierpnia 2011 by

Znalazłem w sieci wspaniały i bardzo prosty przepis na zrobienie mleka z dowolnych orzechów.

Najlepsze wychodzi z migdałów – moja żona jest nim zachwycona 🙂

Będziemy potrzebowali:

Oto przepis:

 

 

 

 

Składniki:

  • 2 szklanki moczonych migdałów (6-8 godzin)
  • 4 szklanki wody
  • kardamon
  • wanilia
  • sól 
  • miód lub syrop z agawy

Wrzucamy do blendera migdały i zalewamy wodą. Mielimy na maksymalnych obrotach przez około minutę.

Po zmieleniu wlewamy wszystko do worka do filtrowania mleka lub do wyciskarki (ja wlałem do wyciskarki 🙂 ).

Otrzymane mleko wlewamy do blendera i dodajemy kawałek laski wanilii, szczyptę soli, troszkę kardamonu i łyżeczkę miodu. Wszystko jeszcze raz mielimy.

Mleko może być przechowywane w lodówce 1-3 dni, ale powinno się je pić tego samego dnia – jest najlepsze.

Można je zrobić z praktycznie każdego orzecha. Ponoć pyszne jest jeżeli doda się 1/2 migdałów skiełkowanych i 1/2 skiełkowanego owsa.

SMACZNEGO 🙂

Related Posts

Share This