Mleko migdałowe
Znalazłem w sieci wspaniały i bardzo prosty przepis na zrobienie mleka z dowolnych orzechów.
Najlepsze wychodzi z migdałów – moja żona jest nim zachwycona 🙂
Będziemy potrzebowali:
- Blender
- worek do odfiltrowania pulpy lub wyciskarka
Oto przepis:
Składniki:
- 2 szklanki moczonych migdałów (6-8 godzin)
- 4 szklanki wody
- kardamon
- wanilia
- sól
- miód lub syrop z agawy
Wrzucamy do blendera migdały i zalewamy wodą. Mielimy na maksymalnych obrotach przez około minutę.
Po zmieleniu wlewamy wszystko do worka do filtrowania mleka lub do wyciskarki (ja wlałem do wyciskarki 🙂 ).
Otrzymane mleko wlewamy do blendera i dodajemy kawałek laski wanilii, szczyptę soli, troszkę kardamonu i łyżeczkę miodu. Wszystko jeszcze raz mielimy.
Mleko może być przechowywane w lodówce 1-3 dni, ale powinno się je pić tego samego dnia – jest najlepsze.
Można je zrobić z praktycznie każdego orzecha. Ponoć pyszne jest jeżeli doda się 1/2 migdałów skiełkowanych i 1/2 skiełkowanego owsa.
SMACZNEGO 🙂