Najlepszy chłodnik – z arbuza, truskawek, imbiru i mięty
Arbuza i truskawki można schłodzić w lodówce, wówczas chłodnik będzie gotowy (odpowiednio zimny) od razu po przygotowaniu.
Składniki, 2 porcje:
• 450 g miąższu arbuza
• 150 g truskawek (opłukanych, bez szypułek)
• sok z 1/2 cytryny lub z 1 limonki
• 1 czubata łyżka posiekanej świeżej mięty
• 1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru
Do podania (opcjonalnie): posiekane pistacje
Przygotowanie:
Arbuza, truskawki, sok z cytryny lub limonki, miętę i imbir włożyć do pojemnika blendera i bardzo krótko zmiksować na najmniejszych obrotach lub rozdrobnić za pomocą funkcji “pulsacyjnej” – tak aby pozostawić drobne kawałeczki arbuza i truskawek (można też zmiksować na gładki mus). Dobrze schłodzić w lodówce, podawać z pistacjami lub bez żadnych dodatków.