Ogórki małosolne

24 czerwca 2011 by

Jak wiecie surowa dieta polega na jedzeniu wyłącznie nieprzetworzonych termicznie pokarmów. Na temat kiszenia wśród surojadów są sprzeczne znania.

Jedni mówią, że powinniśmy jeść tylko żywe jedzenie. Czyli jeżeli zakopiemy ogórka w ziemi to wyrośnie roślinka. Idąc tą drogą myślową, nie możemy jeść żadnych kiszonek.

Ja jestem zwolennikiem drugiej teorii. Troszkę bardziej liberalnej i myślę, że bardziej dostosowanej do naszego klimatu. Mówi ona, że jeżeli nie będziemy podgrzewać jedzenia, to możemy je jeść 🙂

Dlatego ja właśnie kiszę ogórasy 🙂 Dla tych którzy nie wiedzą jak się kisi poniżej zamieszkam prosty przepis:

  • ogórki gruntowe
  • korzeń chrzanu
  • koper
  • czosnek
  • sól kamienna lub morska

Do 4 litrowego słoja włożyłem 5 ząbków czosnku, kilka kawałków chrzanu, kilka łodyżek kopru ( jakby ktoś miał to można dodać liście czarnej porzeczki lub dębu). Wszystko zalewamy wodą z solą. Na jeden litr wody, jedna łyżka stołowa soli. Do jednego słoja dodałem na próbę ziele angielskie – porównam smaki 🙂

Ja już się nie mogę doczekać aż się ukiszą 🙂

Polecam Wam zrobić to samo 🙂

SMACZNEGO 🙂

Related Posts

Share This