Pyszna Surowa Zupa Dyniowa
Dzisiaj mam dla Was perełkę wśród surowych potraw 🙂
Robiąc Tą zupę nie wiedziałem jak mi wyjdzie. Wprawdzie miałem przepis, ale okazało się, że wszystkie składniki, włącznie z gatunkiem dyni, miałem inne 🙂 Mimo to zupa wyszła przepyszna 🙂
Przez te parę miesięcy interesowania się surową dietą zorientowałem się, że mamy olbrzymie możliwości przy doborze składników. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i lęk (czy oby na pewno to jest jadalne na surowo). Jak zawsze zachęcam do eksperymentowania i podzielcie się swoimi wynikami w komentarzach 🙂
Co potrzebujemy, czyli Składniki:
Zupa Dyniowa:
- 3 szklanki posiekanej dyni
- 2 szklanki soku z pomarańczy
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki pieprzu Cayene
- soli do smaku
Krem z Nerkowca:
- 1 szklanka moczonych orzechów nerkowca
- 1/3 szklanki wody
- szczypta soli
Potrzebne urządzenia:
- Blender
Przepis:
Najpierw wrzucamy do blendera moczone orzechy nerkowca (pamiętajmy, żeby najpierw je wypłukać), wodę i sól.
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy i przekładamy do osobnego naczynia.
Następnie wrzucamy do blendera wszystkie składniki zupy (nie musimy myć blendera po zrobieniu kremu) i mielimy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nakładamy do miseczek lub talerzy, z wierzchu polewamy kremem z nerkowca. Można udekorować listkiem mięty i lekko posypać pieprzem cayene.
SMACZNEGO 🙂