Pyszny surowy pudding Chia
Przedstawiam Wam nasiona Chia. W 100% zasłużyły na miano Superfoods. Każdy powinien włączyć je do swojej diety. Ja od dawna dodaje je do własnej produkcji napoju izotonicznego, ale zastanawiałem się jak można je w atrakcyjny sposób przygotować. Zbiegło się to w czasie z nieodpartą ochotę na jakiś deser i tak powstał ten pudding.
Miałem zrobione mleko migdałowe wg tego przepisu, nasiona chia i kilka owoców.
Czas przygotowywania – 20-30 min.
Wyjdą 2 duże lub 4 małe porcje 🙂
Składniki:
- 400 ml. mleka migałowego, ale może być jakiekolwiek inne roślinne
- 6 łyżek nasion chia
- 1/2 dojrzałego mango ( jak robisz więcej niż 2 porcje to weź więcej)
- Kilka truskawek, jagód, malin, itp.
- 1 łyżka miodu
- szczypta mielonej wanilii
- Potłuczone surowe ziarna kakaowca (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Do mleka migdałowego wsypujemy nasiona i dodajemy miodu. Dobrze mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut (aż napęcznieją i zgęstnieją).
Mango obieramy ze skórki (ją jem lub wykorzystuje do szejka), dzięki czemu będzie piękny intensywny kolor, blendujemy bez dodatku wody do gładkiej masy.
Do ozdobnego naczynka wkładamy masę chia, następnie zmielone mango i dekorujemy owocami leśnymi (ja użyłem truskawek). Można z wierzchu posypać tłuczonymi ziarnami kakaowca lub tartą surową czekoladą.
SMACZNEGO 🙂