Surowa jajecznica
Na Surowej Diecie ogranicza nas tylko wyobraźnia 🙂 Jak tylko trafiłem na przepis na surową jajecznicę nie mogłem się oprzeć aby ją jak najszybciej zrobić 🙂 Specjalnie dla Was publikuje przepis. Dzień wcześniej musisz przygotować kilka składników, a samo przygotowanie to już kilka minut pracy 🙂
To jest mega zdrowy, pożywny i syty posiłek. Ja jadłem razem z sałatką, Ty możesz zjeść razem z surowym chlebem lnianym 🙂
Składniki:
- 1/2 szklanki migdałów (moczone 6-12 godzin)
- 1/2 szklanki moczonych pestek dyni
- 1/2 szklanki moczonych nasion słonecznika
- 1-2 łyżeczki kurkumy lub curry
- garść kolendry lub naci pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1-2 pomidory
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- woda
- sól
- pieprz
Do robota kuchennego (lub blendera) wrzucamy pestki dyni, słonecznika i migdały. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, curry, trochę wody (nie za dużo, potem można będzie dolać – chodzi o uzyskanie pożądanej konsystencji). Wszystko razem mielimy do tego stopnia, aby nie było gładkiej masy, tylko delikatnie wyczuwalna faktura – moim zdaniem wtedy jest najsmaczniejsze 🙂
Po zmieleniu przekładamy do miski i dodajemy pokrojone pomidory, pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Kto chce może dodać soku z cytryny (mi bardziej smakowało bez 🙂 ).
Wszystko razem mieszamy, formujemy porcje i …
SMACZNEGO 🙂