Surowa Musztarda
Dzisiaj mam przepis dla miłośników musztardy 🙂
Nie ukrywam, że sam się do nich zaliczam 🙂
Trafiłem na ten przepis u gościa który prowadzi bloga: RAWstauracja. Jednym słowem kolejny fascynat Surowej Diety.
Przepis jest bajecznie prosty.
Zapraszam do eksperymentowania.
Składniki:
- gorczyca biała
- gorczyca czarna
- ocet jabłkowy ( jeden z najzdrowszych )
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- woda
Nie wiem jakie Wy macie opakowania gorczycy, ale ja miałem duże. Więc na oko wziąłem po połowie z każdego. Gorczycę zmieliłem w młynku do kawy, ale jak macie dobry blender to możecie zmielić w blenderze.
Po zrobieniu swojej pierwszej musztardy, wiem, że dużo zależy od grubości mielenia 🙂 Im drobniej tym lepiej.
Do takiej ilości wlałem 2.5 łyżki octu winnego, sok z 1/2 cytryny i dolałem wody aby uzyskać dobrą konsystencję.
Troszkę pieprzu i soli do smaku.
To wszystko włożyłem do lodówki na 24 godziny aby się “przegryzło” 🙂
Musztarda jest pyszna!
Diabelsko ostra, ale pyszna. Muszę popraktykować z proporcjami, aby sprawdzić ile czego trzeba dodać aby była ciut łagodniejsza 🙂
Gorczyca jest świetna na trawienie więc na pewno jest zdrowa no i surowa 🙂
SMACZNEGO 🙂