Surowe Spagetti

19 sierpnia 2011 by

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam Spagetti 🙂
Ostatnio zdałem sobie sprawę, że to co lubię w tym daniu to konsystencja makaronu i smak sosu. Sam makaron nie jest smaczny, za to razem tworzą proste i pyszne danie.

Zainspirowany przepisem na którymś z zagranicznych serwisów dotyczącym surowej diety, kupiłem tarkę do robienia makaronu i od razu zrobiłem przepyszne spagetti.

Zobaczcie krok po kroku jak wyglądało moje surowe gotowanie 🙂

 

MAKARON:

Aby zrobić makaron potrzebujemy małej młodej cukinii. Powinna mieć niewykształcone pestki. Obieramy ją i kroimy na 2 równe kawałki, aby zmieściły się do tarki. Lekko dociskając kręcimy i cieszymy się wspaniałym surowym makaronem. Jeżeli ktoś nie ma takiej tarki to może ją zastąpić tarką do warzyw lub pokroić cukinię na mandolinie w plastry i resztę dokroić nożem. Wszystko zależy od naszej kreatywności 🙂

Można go zrobić praktycznie z każdego korzennego warzywa 🙂
Biała rzodkiew, marchewka, pietruszka, pasternak, kalarepa, etc. Ja użyłem cukinii ponieważ jest neutralna w smaku – tak samo jak makaron.

 

SOS:

Składniki:

  • 4 średnie dojrzałe pomidory
  • garść suszonych pomidorów
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • garść świeżej bazylii
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól 
  • pieprz
  • szczypta chili lub pieprzu cayenne

Aby zrobić sos potrzebny jest nam blender lub jeszcze lepiej rozdrabniacz lub malakser.
Mielimy wszystkie składniki do uzyskania pożądanej konsystencji.

Gotowe 🙂

Jeżeli przeszkadza Wam zimne spagetti to można je podgrzać. Oczywiście nie na kuchence, ani mikrofali, aby nie przekroczyć temperatury 42 stopni Celcjusza. Możemy to zrobić wkładając pojemnik z sosem i makaronem do gorącej wody 🙂

Zapraszam do eksperymentowania i komentowania 🙂

SMACZNEGO 🙂

Related Posts

Share This