Surowe Spagetti
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam Spagetti 🙂
Ostatnio zdałem sobie sprawę, że to co lubię w tym daniu to konsystencja makaronu i smak sosu. Sam makaron nie jest smaczny, za to razem tworzą proste i pyszne danie.
Zainspirowany przepisem na którymś z zagranicznych serwisów dotyczącym surowej diety, kupiłem tarkę do robienia makaronu i od razu zrobiłem przepyszne spagetti.
Zobaczcie krok po kroku jak wyglądało moje surowe gotowanie 🙂
MAKARON:
Aby zrobić makaron potrzebujemy małej młodej cukinii. Powinna mieć niewykształcone pestki. Obieramy ją i kroimy na 2 równe kawałki, aby zmieściły się do tarki. Lekko dociskając kręcimy i cieszymy się wspaniałym surowym makaronem. Jeżeli ktoś nie ma takiej tarki to może ją zastąpić tarką do warzyw lub pokroić cukinię na mandolinie w plastry i resztę dokroić nożem. Wszystko zależy od naszej kreatywności 🙂
Można go zrobić praktycznie z każdego korzennego warzywa 🙂
Biała rzodkiew, marchewka, pietruszka, pasternak, kalarepa, etc. Ja użyłem cukinii ponieważ jest neutralna w smaku – tak samo jak makaron.
SOS:
Składniki:
- 4 średnie dojrzałe pomidory
- garść suszonych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- garść świeżej bazylii
- sok z 1 cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- szczypta chili lub pieprzu cayenne
Aby zrobić sos potrzebny jest nam blender lub jeszcze lepiej rozdrabniacz lub malakser.
Mielimy wszystkie składniki do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotowe 🙂
Zapraszam do eksperymentowania i komentowania 🙂
SMACZNEGO 🙂