Surowe Sushi

19 czerwca 2011 by

Jakiś czas temu trafiłem na wspaniały przepis na surowe sushi.

Jest on prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i nietypowy 🙂

Serdecznie polecam wszystkim jako danie obiadowe lub fajną kolację. Ja zazwyczaj robię sushi jak przychodzą do nas znajomi. Zazwyczaj po takim jedzeniu wszyscy są zdziwieni, że im bardzo smakowało i jak bardzo jest to sycąca potrawa 🙂

Poza wizytą w warzywniaku, do zrobienia sushi będziemy potrzebowali bambusową matę do zawijania i prasowane glony nori – podstawa sushi.

Zapraszam do eksperymentowania i komentowania 🙂

Oto przepis:

Ryż

  • 600 gram obranej surowej pietruszki lub pasternaku
  • 3 łyżki stołowe orzechów włoskich
  • 3 łyżki stołowe orzechów piniowych (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1  1/2 łyżki stołowej syropu z Agavy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1-2 szczypty soli morskiej lub kamiennej
  • 1-2 łyżki stołowe ekologicznego sosu sojowego

Wszystkie składniki mielimy w blenderze do konsystencji ryżu. Niestety za późno przypomniałem sobie o zrobieniu zdjęcia, dlatego widać już dno 🙂

 

 

Marynowane warzywa

Wszystkie warzywa musza być pocięte na cienkie paski około 3-6mm

  • 1 średnia marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 avokado
  • 1 mała cukinia
  • 1 ogórek
  • 1 łodyga selera
  • pół pęczka pietruszki (w całości)

Marynata:

  • 3 łyżki stołowe oleju lnianego
  • 1 łyżka stołowa czarnego sezamu
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny

Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy marynatą warzywa. Odstawiamy w chłodne miejsce (nie musi być lodówka) na 1-2 godziny.

 

Jak już mamy przygotowane wszystkie składniki to zabieramy się do zawijania sushi. Nie ukrywam, że wymaga to pewnej wprawy 🙂 Ja nauczyłem się już po pierwszej rolce 🙂

Układamy na bambusowej macie glon nori. Na tym glonie w odległości około 1,5 cm od dolnej krawędzi układamy ryż, a na nim marynowane warzywa. Zostawiamy te 1,5 cm po to aby zrobić ładną zakładkę która przyklei się do glona po drugiej stronie ryżu. Niestety bardzo trudno jest opisać jak zawijać sushi, mam nadzieję, że się Wam uda. Jakbyście mieli jakieś pytania to piszcie i komentujcie 🙂

 

Tak wygląda zawinięte sushi.

 

 

 

 

 

 

 

Teraz potrzebujemy bardzo ostry nóż i kroimy.

W przeciwieństwie do europejskich potraw, podczas jedzenia sushi nie odgryza się kawała, ani nie kroi się go na talerzu dlatego:

Najważniejsze jest to, aby jeden kawałek zmieścił się w ustach 🙂

 

 

 

Tak wygląda efekt finalny.

Sushi podajemy z sosami. Do wyboru mamy Imbirowy, Wasabi, Sojowy. Ja osobiście polecam 2 ostatnie. Nie znalazłem jeszcze dobrego surowego sosu imbirowego (ani przepisu 🙂 ).

Jakby ktoś miał problemy z jedzeniem pałeczkami, to proszę się nie krępować. Tradycja jedzenia sushi mówi, że można je jeść rękoma 🙂

 

 

SMACZNEGO 🙂

Zapraszam do komentowania 🙂

 

 

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This