Surowy Wegański Sernik
Niedawno dostałem od zaprzyjaźnionej zwolenniczki surowego jedzenia świetny przepis na jak sama nazwała “Niebo w gębie” 🙂
Niewiele pracy, proste składniki i mamy wspaniałe surowe ciacho 🙂 Osobiście nigdy nie lubiłem klasycznego sernika na zimno – ta wersja jest czadowa 🙂
Poniżej macie przepis 🙂
Przepis:
Spód ciasta:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych
- melasa z karobu czyli mączki chleba świętojańskiego dla osłodzenia (kto nie używa może wziąć np. miód, syrop daktylowy etc.)
Zmielić w blenderze orzechy na mąkę i połączyć w misce z melasą tak żeby uzyskać w miarę sztywne ciasto dobre do wyłożenia dna formy. Najlepiej wyrabia się rękoma. Wyłożyć nim ściśle spód.
II warstawa czyli serek z nerkowcow i kokosu:
- 2 ( lub więcej jak ktoś lubi sernik) szklanki nerkowców – namoczonych
- 1 szklanka wiórków kokosowych – namoczyć w wodzie na 2 godziny i odsączyć
- pół łyżki ekstraktu z wanilii lub miąższ z jednej laski
Zmielić w blenderze z dodatkiem karobu dla słodkości i sok z pół cytryny. Sprawdź smak i jeśli pasuje, wyłożyć na pierwszą warstwę.
III warstwa:
- 500 gr mrożonych truskawek ( mogą być inne owoce)
- 1-2 szklanki namoczonych na 2 godziny i odsączonych nerkowców ( mogą być niesolone orzeszki ziemne)
Zblendować razem z dodatkiem karobu oraz soku z cytryny jeśli potrzebny do smaku. Wyłożyć na wierzch ciasta. Mrozić ok 2 godziny. A potem to już niebo w gębie 🙂
SMACZNEGO