Zielona sałatka z bakłażanem
Moja Ania na widok składników tej sałatki bardzo ciekawie zareagowała: “To można jeść na surowo?!”. Jestem ciekaw jak często Ja, Ania i inne znane mi osoby będą tak reagować 🙂 Nie ma to jak nowe doświadczenia.
Zainspirowany przepisem IV który wystawił Grzesiek na naszego bloga, postanowiłem zrobić eksperyment z nowym sosem winegret 🙂
Wyszło przepysznie 🙂
Oto przepis:
Składniki:
- 1/2 bakłażana
- główka sałaty
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor
- pęczek szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- opakowanie kapar
- garść suszonych pomidorów
- sok z 1 cytryny
- oliwa z oliwek
- olej z pestek dyni
- 3 starte ząbki czosnku
- oregano
- pieprz
- sos sojowy Tamari
Najpierw robimy sos winegret.
Mieszamy wszystkie składniki poza oliwami. Oleje dolewamy po około 15-20 minutach. Dzięki temu pomidory nasiąkną, a czosnek odda swój aromat.
Resztę składników mieszamy. Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy na patyczki o grubości 0.5 cm i długości około 4 cm. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy 🙂
Ja z Anią się zajadaliśmy, a Wam życzę:
SMACZNEGO 🙂