Zielone sałatki
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zielone sałatki 🙂 Są one obowiązkową częścią mojego dziennego menu. Szczególnie latem kiedy jest tak wiele dobrych jakościowo produktów.
Wiele osób zadaje mi pytania:
- Jak się je robi?
- Jakie składniki?
- Jakie przyprawy?
- etc.
Zasada jest prosta. Użyj swojej wyobraźni 🙂 Niemalże wszystkie chwyty dozwolone. Dla pobudzenia Waszej wyobraźni podaję przykładowy przepis i fotki.
Składniki:
- Główka sałaty
- 2 duże pomidory (najlepiej malinówka)
- Garść kiełków słonecznika (do kupienia w np. Tesco)
- Garść kiełków z brokuła (do kupienia w np. Tesco)
- Garść ruszponki lub rukoli
- Pęczek rzodkiewki
- Pęczek szczypiorku
- Pęczek pietruszki
- Pęczek koperku
Sos Winegret:
- 3 łyżki dobrej jakościowo oliwy np. Oliwy z oliwek lub oleju lnianego
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- sok z 1 cytryny
- szczypta oregano
- pieprz czarny lub zielony
- 1-2 łyżki sosu sojowego Tamari
- stare 2-3 ząbki czosnku
Najpierw robimy sos winegret. Mieszamy wszystkie składniki. Oregano dobrze jest najpierw rozetrzeć w palcach aby wydobyć pełnię aromatu. Wszystko musi się “przegryźć”.
Teraz zabieramy się za zrobienie sałatki. Składniki są tylko przykładowe, jak któregoś nie macie to możecie pominąć lub zastąpić innym.
Na końcu zalewamy sałatkę sosem i mieszamy dokładnie.
SMACZNEGO 🙂
Zachęcam wszystkich do podawania w komentarzach swoich przykładów sałatek 🙂