Zimowy Rozgrzewający Szejk
Coraz więcej osób zadaje mi pytanie, jakie szejki jeść zimą?
Wydawałoby się, że już nie ma świeżej i zdrowej zieleniny.
Mam dla Was dobrą wiadomość: Natura zadbała o nas surojadów 🙂
Osoby, które wyjeżdżają na chwilę za miasto widzą zielone pola 🙂 Zastanawialiście się co robią zielone roślinki zimą?
Jedna z tych zielonych roślinek (niestety coraz bardziej zapomniana), nazywa się “Jarmuż”.
Jest to typowa zielenina na zimę. Należy do gatunku kapustnych. Ma piękne ciemnozielone liście i jedną wspaniałą cechę:
– Dojrzewa na jesień i może być na polu przez całą zimę, nawet pod grubą warstwą śniegu nic jej nie jest 🙂 Więc możemy ją jeść przez całą zimę! Mało tego, możemy robić zapasy w zamrażarce 🙂
Polecam Wam rozgrzewającego szejka z jarmużu.
Składniki:
- 2 garście jarmużu
- 3 dojrzałe banany
- 1 jabłko
- 2-3 cm imbiru
- 400ml wody
Imbir najpierw dobrze jest obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Ma on włókna, które ciężko się mielą w blenderze, więc w ten sposób będzie smaczniejszy 🙂
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, zalewamy wodą i mielimy.
SMACZNEGO 🙂